Πυρκαγιά προκαλεί πανικό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης

Πυρκαγιά προκαλεί πανικό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 46/21.07.2010

Προς Υπουργούς:

- Μεταφορών Επικοινωνιών & Δικτύων

- Προστασίας του Πολίτη

Συναγερμός σήμανε στον επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες, όταν φωτιά εκδηλώθηκε σε βαγόνι τρένου μέρα μεσημέρι και εν ώρα αιχμής. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε επιβατικό βαγόνι τρένου εφεδρικής αμαξοστοιχίας λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, η ατμόσφαιρα στον επιβατικό σταθμό γέμισε με πυκνούς καπνούς, λόγω των εύφλεκτων υλικών του βαγονιού που καιγόταν. 

Στην προκειμένη περίπτωση η επέμβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας υπήρξε άμεση και η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί. Ωστόσο, το περιστατικό εγείρει πολλαπλά ερωτηματικά αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, αλλά και την προστασία των επιβατών, καθώς το περιστατικό συνέβη, ενώ ο σταθμός ήταν γεμάτος κόσμο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων, όπως το δικαστικό μέγαρο, μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα γίνονται στόχοι πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για πιθανή πρόκληση πυρκαγιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν την μέρα και ώρα εκδήλωσης της φωτιάς στο βαγόνι. Υλικά όπως ο υαλοβάμβακας και τα πλαστικά του βαγονιού ενδέχεται να πήραν φωτιά λόγω της ζέστης και των υψηλών θερμοκρασιών.   

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του επιβατικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης σε περίπτωση ανάγκης, και αν ναι τι μέτρα λήφθηκαν για την προστασία των πολιτών που ήταν παρόντες στην εκδήλωση και κατάσβεση πυρκαγιάς σε βαγόνι τρένου στον επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης;

- Ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στον επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την προστασία των πολιτών;

Απαντήσεις Υπουργείων